Komory chłodnicze

Rozwój przechowalnictwa owoców i warzyw w kontrolowanej atmosferze U.L.O. (Ultra Low Oxygen) oraz w ostatnim czasie D.K.A. (Dynamic Controlled Atmosphere) wymaga budowy jeszcze bardziej szczelnych komór i stosowania nowoczesnych materiałów i technologii.


Uszczelnienie płyt

Nasza firma wykonuje komory gazoszczelne z płyt warstwowych z rdzeniem styropianowym lub poliuretanowym. Złącza płyt izolowane są: gazoszczelnie - wewnętrzna strona komory, termicznie - rdzeń płyty oraz paroszczelnie - na zewnątrz komory. Warstwa izolacji gazoszczelnej od strony wewnętrznej nakładana jest podwójnie. Do izolacji złącz stosowany jest uszczelniacz poliuretanowy. Podłoże izolowane jest folią hydroizolacyjną, układaną pod betonową (zbrojoną) posadzką i warstwą twardego izolatora termicznego. Nie pomijamy żadnego z powyższych elementów. W połączeniu z dokładnością wykonania i naszym wieloletnim doświadczeniem gwarantuje to szczelności spełniające wymagania technologii D.K.A. Tylko solidne wykonanie komór gwarantuje odpowiednią szczelność przez wiele sezonów. Wszystkie komory gazoszczelne poddawane są specjalnym próbom szczelności i spełniają testy wymagane przez technologię U.L.O. Wykonujemy również komory spełniające testy szczelności D.K.A.


Wymiary komór

Typowe dla grup producenckich oraz dużych gospodarstw sadowniczych

 

Typowe dla średnich i mniejszych gospodarstw sadowniczych


Wyposażenie komór

Każda komora wyposażona jest w „wodny” lub mechaniczny zawór kompensacyjny, zabezpieczający ją przed zniszczeniem przy zmianach ciśnienia. Dodatkowe wyposażenie komory gazoszczelnej stanowi worek kompensacyjny, który ogranicza zmiany ciśnienia w komorze, przez co zmniejsza wymianę atmosfery komory z otoczeniem. Komory gazoszczelne wyposażone są w urządzenia chłodnicze zapewniające precyzyjne utrzymanie żądanej temperatury, wysoką wilgotność i właściwą cyrkulację powietrza. Skład atmosfery regulowany jest w komorze w sposób automatyczny za pomocą adsorbera CO₂. Zarówno temperatura jak i skład atmosfery mogą być rejestrowane, magazynowane oraz sterowane komputerem PC. Pełna kontrola parametrów i ich stabilne utrzymywanie w całej komorze pozwala na osiąganie najwyższej jakości przechowywanych owoców i warzyw.


Przykładowe realizacje